Voorbeschouwing 2023

Vorige kerst vond na een paar jaar eindelijk weer het bekende kersttoernooi plaats in de Dars. Dit zaalvoetbaltoernooi is ondertussen haast een begrip geworden in West-Friesland waarbij dan ook een breed scala aan teams uit de regio meedoen. Daarom is het niet meer dan logisch dat ook dit jaar op 26 december weer de degens worden gekruist. Al dit spektakel staat onder leiding van uitstekende KNVB-scheidsrechters op tweede kerstdag, maar wie zijn nu eigenlijk de teams die meedoen?

Zoals te verwachten valt zal ‘thuisvereniging’ Nieuweboer Architecten acte de présence geven met meerdere teams. Maar liefst vier teams van de Wervershoovers zijn uitgevaardigd: Nieuwboer H1, Nieuweboer H2, Jong Nieuweboer en de Old Bobbies.

Heren 1 speelt op het moment zijn wedstrijden in de subtop van de hoofdklasse met een schuin oog richting de bovenste regionen. In de gelederen, onder leiding van captain Stan Vertelman, heeft Nieuweboer diverse 1e spelers uit de 3e klasse op het veld. Joost Kolenberg en Thomas Smit van VVW zullen hun best doen om zichzelf tot topscorer van het toernooi te kronen, terwijl Mike van Ammers de eer van Spirit’30 hoog gaat trachtten te houden. Bovendien zal Wes de Jonge dit jaar willen laten zien waarom hij tegen het eerste van Zouaven aanhikt en kan de jonge ploeg misschien de aanwezige supporters verbazen?

Nieuweboer H2 gaat het ook dit jaar weer proberen om te verrassen, waarbij vorig jaar menig team het verbazingwekkend lastig had tegen dit team zijn zij erop gebrand om het dit jaar naar meer punten te vertalen. Onder leiding van coach Dion Schut en nestor van de groep Koos Koopman gaat deze jonge groep met fris countervoetbal proberen hun doelpunten te maken. Sil Spigt zal hierbij waarschijnlijk als aangever fungeren en Thijs Pronk of Jeffrey Mol als afmaker. De schone taak die bij het keeper zijn verwacht wordt is op het lijf geschreven van Nick Tensen. Iets wat overigens niet het enige is wat op zijn lijf geschreven is, het teamlogo van VVW 5 is op de enkel van Nick zelfs vereeuwigd.

Jong Nieuweboer zoals de naam al doet raden bestaat uit enkele grote talenten uit de regio en Nieuweboer haar eigen jeugd. Onder andere de jonge Hollandianen Mees Manshanden en Milan Schipper zullen hun kunsten willen vertonen samen met medeteamgenoten en Wervershoovers Luca Swart en Dino Tensen. Ook Onderdijk is niet ondervertegenwoordigd in dit team, doelman Sven Immen kan als veldvoetballer ook prima uit de voeten en zien we misschien wel wat meevoetballende acties als keeper?

De Old Bobbies verbaasden vorig jaar vriend en vijand door de finale te bereiken die jammerlijk verloren ging tegen Veerhuys. Jeff Koomen, Ries Grooteman en Joris Schouten dartelen als jonge hinden door de zaal. Samen met Sven Deen, Nick Kuin en Mark Zwagerman hebben zij natuurlijk jarenlang bij H1 gespeeld en worden zij bovendien versterkt door reservelid Raymon Koning. Niet te vergeten is natuurlijk sluitpost Stijn Meijer die het team vorig jaar door de penaltyserie tegen Zwaag heen sleepte en nu dit jaar wellicht de Old Bobbies richting het hoogste treetje kan keepen.

Ook de welbekende oranjehemden zullen weer deelnemen aan het toernooi, onder de bezielende leiding van Ko Boos zal Groot Nieuweboer aantreden met een gemêleerd gezelschap. Jesse Werners, Milan de Hoog en Robbert Zwaan uit Medemblik trekken het shirtje aan. Op doel staat Zouaven doelman Patrick Schooneman en de Hollandiaan Stan Prins zal de goals willen verzorgen. Zelfs het verre Zwolle is vertegenwoordigd in dit team, Ian Boeree (Wervershoover in hart en nieren) gaat proberen vriend en vijand te verrassen.

Ook Medemblik vaardigt een eigen team uit met enkele grote namen uit het West-Friese voetballandschap. Niels Koster, verstoten als lijstaanvoerder van de topscorers van West-Friesland door de vedette van VVW Tim Neuvel, gaat samen met Max Keijzer (ex-AZ) en andere spelers van Medemblik proberen de halve finale plaats van vorig jaar weg te poetsen met een finaleplek en misschien wel de winst. Saillant detail is dat Jurre Woudenberg net zoals Stan Vertelman de aanvoerdersband zal dragen. Dit zijn geen twee onbekenden van elkaar want de schoonbroertjes zullen waarschijnlijk wel samen eten met kerst.

Zouaven, dat vorig jaar ook meedeed, is zo geënthousiasmeerd geraakt van de charme van het kersttoernooi dat de selectie met een tweede team is uitgebreid. Zouaven 2 is net zoals Jong Nieuweboer een veelbelovend jong team met allemaal spelers die ondertussen hun opwachting maken in de Zouaven selectie. Oude bekende Aeron Stam (ex-Nieuweboer 1) speelt in dit team samen met Jerry Olivier om aanvallend extra gif erin te brengen. Talenten zoals Sem Appel, Riley Bakker en Kjell de Wit zullen hen van aanvoer moeten voorzien en hopen wellicht in de kruisfinales grote broer Zouaven 1 te verrassen. Zouaven 1 komt voor de oplettende sportkatern lezer met een hoop bekende namen richting Wervershoof. Mees Dudink, Jory de Wit, Brian Sikkens en Mike Zomerdijk zijn allemaal vaste waarden voor de eersteklasser. Daarbij worden zij ondersteund door een paar sterke spelers zoals Denzel Fecken en Sebas Corver. Ook komt Ingmar Ruiter, zoon van oud-VVW keeper Richard Ruiter, en een tijdlang selectiespeler van VVW geweest zijn kunsten vertonen in de Dars.

Vanuit de Streek wordt niet alleen Grootebroek vertegenwoordigt, ook Woudia gaat richting de Dars om weer hoge ogen te gooien. Vorige editie werd het doelpunt van het toernooi gemaakt door Thomas Hand van dit team, een fantastische volley verdient dit jaar natuurlijk weer een vervolg. Wellicht dat een andere speler zoals Wietse van Diepen of Alex Wagenaar het dit jaar voor zijn rekening neemt. Buiten kijf staat echter dat Woudia altijd goed is voor leuk voetbal en spannende wedstrijden wat voor de neutrale toeschouwer natuurlijk een pré is.

Ook een van de bekendste namen uit het landelijk zaalvoetbal keert weer terug in de Dars. De meervoudig winnaar Veerhuys gaat wederom proberen de titel te prolongeren. De West-Friese gele kanaries zullen met een jong team het publiek weer gaan verblijden met vlotte combinaties en mooie acties. Lars Meijer, Jesse Koeman en Melle van Maarle spelen al verscheidene jaren in het eerste elftal en zullen dus kort op de huid gezeten moeten worden. Toch zal er bij de andere teams hoop zijn dat het dit jaar tijd wordt voor een andere winnaar. Deze voorbeschouwing is natuurlijk allemaal leuk en aardig maar om dit fantastische toernooi te aanschouwen is iedereen van harte welkom in de Darshal op tweede kerstdag!